Radiografisch bestuurbare helicopter


Iets anders dan Tamiya rc auto’s moet ook een keer kunnen. Dus vandaar eens een topic over RC helikopters.

Elektrische RC helikopters zijn in de afgelopen jaren op grote schaal beschikbaar gekomen en veel makkelijker om te vliegen dan ooit tevoren, waardoor ze de ultieme ‘must have’ radio control modellen zijn. Talloze nieuwe mensen beginnen met een RC hobby met vliegen.

Als gevolg daarvan, is helicopter vliegen nu de snelst groeiende sector van de hobby, zelfs vliegtuigen worden in sommige delen van de wereld voorbijgestreeft. De voorbeelden op deze pagina zijn enkele van de helikopters die verantwoordelijk zijn voor deze enorme explosie in populariteit.

Klik voor een grote keuze radiografisch bestuurbare helikopters.

In essentie zijn er drie groepen van elektrische rc helikopters: coaxiaal, Fixed Pitch en Collective Pitch. De laatste twee worden vaak afgekort tot respectievelijk FP en CP.

Coax elektrische RC helikopters
De meeste elektrische radiografisch bestuurbare helikopters volgen de conventionele lay-out met een hoofdrotor en een staartrotor, maar er zijn sommige die twee sets van de belangrijkste rotors, een boven de andere en geen staart rotor, deze heten coaxiaal, dubbele rotor of contra-roterende helikopters. De E-flite Blade CX3, is een mooi voorbeeld.

E-Flite Blade CX3 MD 520N RTF

E-Flite Blade CX3 MD 520N RTF

De Blade CX3, op basis van de MD 520N helikopter uit het echte leven, is de opvolger van de immens populaire Blade cx2, de best verkochte coaxiale RC Helicopter tot op heden.

Met coaxiale rc helikopters, zoals de E-flite’s Blade CX, draaien de twee belangrijkste rotors in tegenover gestelde richting van elkaar. Als gevolg hiervan doen de rotors elkaars koppel teniet en dus is een staart rotor niet nodig; dat is een kanaal minder om je zorgen over te maken wanneer je leert vliegen! Dit type helikopter is zeer stabiel in de lucht en kan worden rond gevlogen worden, net als een conventionele enkelvoudige rotor helikopter.

Coax helikopters hebben het grote voordeel dat ze een stuk gemakkelijker te beheersen zijn en geheel gemonteerd geleverd (RTF – Ready To Fly), zoals de Blade cx2 en 3. Hiermee kan direct worden gevlogen, rechtstreeks vanuit de doos met maar weinig of geen montage nodig.
Ter vergelijking: een enkele rotor elektromotor RTF RC Helicopter waarmee geadverteerd wordt dat “er kan direct mee worden gevlogen, zo uit de doos zonder ervaring!”, heeft altijd wel wat te tweaken hier en daar.

Fixed Pitch (FP) elektrische RC helikopters
De volgende stap omhoog van de coaxials is de Fixed Pitch model. Deze zijn ook zeer populair bij nieuwkomers in de helicopter hobby.

FP helikopters, zoals de Walkera Dragonfly 4, haalde een enorme verkoop wereldwijd en er zijn momenteel een aantal van zulke helikopters beschikbaar van verschillende fabrikanten, allemaal gebaseerd op hetzelfde ontwerp.

Walkera dragonfly 4

Walkera dragonfly 4

Verkochte Ready To Fly (RTF) modellen als de KP 4 kanaals elektrische helikopters zijn zeer geschikt voor beginners die een meer realistisch uitziende helikopter willen, maar niet een grote hoeveelheid geld willen uitgeven. Deze helikopters zijn nog steeds een uitdaging om te beginnen en hebben een duidelijke leercurve, maar zijn een goede, betaalbare inleiding tot multi-kanaals rc helikopter vliegen.
Ook reserveonderdelen voor dit soort helikopters zijn zeer snel beschikbaar en goedkoop. Dit is een belangrijke factor om in overweging te nemen, omdat een groot deel van het leren van een rc helikopter te vliegen het kopen van onderdelen is, na de ‘zware landingen’!

De Walkera Dragonfly 4 is, en blijft, een zeer populair toestel. Er is ook al een nieuwere versie uitgebracht.

Meer geavanceerde elektrische CP RC helikopters
Vaste Pitch helikopters, in termen van complexiteit, zijn de 6-kanaals Collective Pitch (CP) helikopters, zoals de Blade 400 en Blade CP Pro 2.
Deze helikopters hebben een steilere leercurve nog steeds, maar belonen je met soepeler en meer geavanceerde vliegende kenmerken.

De Blade CP Pro 2 is een vervolg op de beproefde en vertrouwde Blade en Blade CP Pro elektrische rc helikopters, terwijl de nieuwere Blade 400 een grotere 3D-helikopter is vol met de nieuwste functies en technologie. De term ’3D’ betekent dat de helikopter in staat is om zeer geavanceerde aerobatics uit te voeren, maar zo kunnen vliegen neemt veel uren oefenen in beslag om dat uit te voeren!

E-Flite Blade 400 3D RTF Electric Mini Heli

E-Flite Blade 400 3D RTF Electric Mini Heli

Maar ook CP Helis als de Blade 400 en Blade CP Pro 2 worden vaak verkocht als ‘geschikt voor beginners’. Het is belangrijk te onthouden dat het een serieuze zaak is. Leren vliegen neemt een heleboel tijd in beslag en de aankoop van een rc vliegsimulator zoals Phoenix wordt ten zeerste aanbevolen als een serieuze opleidingssteun. Het zijn extra kosten natuurlijk, maar ook de moeite waard (ook als je maar half-serieus met de hobby bezig bent).

E-Flite Blade CP Pro 2 RTF Electric Micro Helicopter

E-Flite Blade CP Pro 2 RTF Electric Micro Helicopter

Een ander hulpmiddel om naar te kijken als je van plan bent om een CP helikopter aan te schaffen, is eBook “John Salt’s Setup & Tips” voor RC Helicopters. Hoewel de nadruk ligt op de E-flite Blade 400, is het niet beperkt tot die helikopter en is het een essentiële bron voor iedereen die met een CP helikopter vliegt.

Onthoud: Met een enkele elektrische rotor helikopter met 3 of meer kanalen is het zeer belangrijk om te begrijpen dat ze een steile leercurve hebben en het mag nooit worden beschouwd als een stuk speelgoed; draaiende rotorbladen kunnen veel schade aanrichten en alle rc helikopters moeten worden behandeld met veel respect ten alle tijden! Sommige coaxiale rc helikopters zijn veel gemakkelijker om mee te vliegen als je geen ervaring hebt.

Ongeacht het type model dat je kiest, is het leuke dat elektrische rc helikopters nu beschikbaar zijn voor de massa en voor zeer betaalbare prijzen. Het assortiment is zodanig groot dat er een helikopter is voor elk budget, voorkeur en ervaring.  De traditionele horror verhalen over hoe duur en moeilijk rc helikopters zijn om te vliegen, zijn niet meer helemaal waar.

En met het overgrote deel van de elektrische rc helikopters, zolang je er verstandig mee omgaat en de instructies van de fabrikant nauwkeurig volgt, is er geen reden waardoor je moeilijkheden of problemen zou hebben met het leren veilig te vliegen met je helikopter.

Maar, nogmaals, als je zelfs maar half-serieus over het vliegen met rc helikopters nadenkt, overweeg de investering in een rc vliegsimulator. Moderne simulatoren zoals Phoenix zijn echt de moeite waard en je kan veilig oefenen zonder je zorgen te maken over beschadiging van je eigen helikopter. Sterk aanbevolen!

Grote keuze radiografisch bestuurbare helikopters vind je in onze shop.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Radiografisch bestuurbare helicopter, 7.0 out of 10 based on 1 rating

Leave a Reply

One Response to “Radiografisch bestuurbare helicopter”

 1. Comment by E-book

  Goed artikel heb het ook gelijk even doorgestuurd naar een collega die was hier namelijk ook voor aan het kijken.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Fatal error: Cannot redeclare enc() (previously declared in X:\root\localuser\stapperdestap\tamiyamodelbouw\wp-content\themes\AdsenseReadyV1.2\footer.php(8) : eval()'d code:2) in X:\root\localuser\stapperdestap\tamiyamodelbouw\wp-content\themes\AdsenseReadyV1.2\footer.php(20) : eval()'d code on line 2