Lexan (polycarbonaat) vs. ABS (hard plastic)

Written by , under Howto
Leave a Comment

De keus van welke body je kunt nemen voor je voertuig, groeit met de dag. Meestal zit er bij een bouwkit wel een body geleverd. Deze kan zijn van polycarbonaat, ook wel lexan genoemd of van ABS zijn. Lexan is flexibel, ABS is stug en star en altijd wit.

Voor- en nadelen lexan (polycarbonaat)
Voordelen lexan
Flexibel
Transparent
Lichtgewicht
Blijft glanzen omdat verf aan de binnenkant zit
Bij crash/rollover minder kans op stukgaan body
Bij botsen gaat de verf er niet af

Nadelen lexan
Minder details.

Algemeen
Spuiten van donker naar licht

Voor- en nadelen ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen)

Voordelen ABS
Veel details
Accessoires makkelijker te bevestigen

Nadelen ABS
Gaat eerder stuk bij crash.
Verf gaat eraf.
Standaard is de body wit.
Er zitten geen ramen in. Als er geen uitsparing voor de ramen is, moet je deze zwart maken of ze er met een mesje uit snijden. Zijn de ramen wel weggelaten, dan kan er getint plastic in worden geschroefd.
Zwaarder in gewicht (auto kan topzwaar worden en makkelijker opslaan)

Algemeen
Spuiten van licht naar donker

Qua verf is het jammer dat je niet voor alle bodies dezelfde verf kunt gebruiken. Voor lexan bodies is er PS-verf. Voor de ABS bodies moet je de TS-verf gebruiken. Voor een mooier resultaat is het zeer aan te raden de juiste verf voor de body te gebruiken.

Alleen welke moet je nu kiezen (als je de keuze hebt). Beide materialen hebben zo hun voordelen, maar ook nadelen. Wil je de nieuwe body zo scale mogelijk maken (zo veel mogelijk op een 1:1 laten lijken), dan is een ABS body een goede keus. Lexan daarentegen kan ook aan de buitenkant gespoten worden, zo is er geen glans en zijn ze meer scale.
Ben je een beginnende bestuurder en gaat het om een wat snellere auto, dan is lexan ideaal.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Leave a Reply


Fatal error: Cannot redeclare enc() (previously declared in X:\root\localuser\stapperdestap\tamiyamodelbouw\wp-content\themes\AdsenseReadyV1.2\footer.php(8) : eval()'d code:2) in X:\root\localuser\stapperdestap\tamiyamodelbouw\wp-content\themes\AdsenseReadyV1.2\footer.php(20) : eval()'d code on line 2