56001 – U.S. M4 Sherman 105mm Howitzer

Written by , under Tanks
Leave a Comment

In 1974 kwam Tamiya met hun eerste RC kit van welke aard dan ook en die was van de M4 Sherman 105mm Howitzer, kit #RT1601. Hij had twee kleine 280 “can”-motoren die de tank door middel van een koppeling systeem en met behulp van een ouderwetse regelweerstand-type regelaar aandrijven. Een 2-kanaals radio nodig was en de tank was nogal traag, draaiend op ongeveer de helft van de schaal snelheid van 40 km/h.

56001 - U.S. M4 Sherman 105mm Howitzer

56001 - U.S. M4 Sherman 105mm Howitzer

Tamiya veranderde de tank een paar jaar later in kit #56005, waarin het een “Computerized Tank” werd door het toevoegen van een eenvoudige microprocessor. Deze was te programmeren met een kleine rekenmachine-sized toetsenbord dat aangesloten was op de rug. Een interessant concept, deze bood diverse controle-mogelijkheden: je kon de tank besturen met een kabel-afstandsbediening, je kon de tank besturen en de computer onthield de route, of je kunt het programma volgen naar een zelf gekozen pad. Deze tank had toren-traverse, onafhankelijke nylon-gericht versnellingsbakken en alle kunststof rupsbanden zijn vervangen door de stalen versie. Dit model is vrij zeldzaam en kan meer waard worden tijdens het verzamelen.

Verrassend, eind 1998, gaf Tamiya nog een derde versie van de Sherman 105 mm Howitzer (item 56014) vrij. Je hoeft niet langer eind connectoren met de hamer op het spoor pinnen bij de assemblage van de baan links, aangezien deze werden vervangen door een vergelijkbare stijl links die heel goed met elkaar gaan. Er was geen toren aandrijving, maar er was een elektronische snelheidsregeling eenheid genaamd de DMD-T01, die controle van de snelheid en richting van de tank met behulp van een stick op de radio zender geven. De nieuwe versnellingsbakken waren compacter dan het greep systeem. De tank was veel sneller en zeer behendig.

Historisch gezien is de M4 Sherman 105mm Howitzer, technisch genaamd de M4A3 (105), een infanterie-ondersteuning voertuig en werd niet gebruikt tegen de Duitse tanks als er een betere of gewapende Sherman Tank Destroyer beschikbaar was. In 2001, toen de multi-functie Sherman werd uitgebracht, was er geen verandering van de vuurkracht en bepantsering. Voor de eerste keer, maar het loopwerk van deze laatste Sherman kreeg wel een volledige revisie. De uitstekende stalen sporen kwamen nu voorgemonteerd, de wielen waren van een nieuw design en bieden een soepelere werking en positieve handhaving op de assen en niet meer vatbaar voor verdeling en de versnellingsbak die onlangs werd vernieuwd met kogellagers op de uitgang assen.

56001 - U.S. M4 Sherman 105mm Howitzer-boxart

56001 - U.S. M4 Sherman 105mm Howitzer-boxart

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Leave a Reply


Fatal error: Cannot redeclare enc() (previously declared in X:\root\localuser\stapperdestap\tamiyamodelbouw\wp-content\themes\AdsenseReadyV1.2\footer.php(8) : eval()'d code:2) in X:\root\localuser\stapperdestap\tamiyamodelbouw\wp-content\themes\AdsenseReadyV1.2\footer.php(20) : eval()'d code on line 2